DANSA & GÈNERE

DANSA & GÉNERE

DANSA SOCIAL I GÈNERE

Dones que habiten cossos

Laboratori anual de dansa i gènere per a dones de totes les edats

Aquest laboratori va néixer en el 2011 en el barri de la Barceloneta i es va realitzar anualment fins al 2019. En el 2019-22 el projecte es realitzarà a Mataró en col·laboració amb el Servei d'Igualtat i Ciutadania, l'aula de Teatre i la Vocalia de Dones de Laia l'Arquera: la idea serà realitzar el curs, en els pròxims anys, en llocs diferents per a continuar investigant el gènere des de la dansa i el cos i poder donar a conèixer la recerca a més dones.
L'objectiu d'aquest projecte és sensibilitzar sobre temàtiques de gènere a partir de la dansa-teatre com a eina per a crear i aprofundir una consciència de gènere i la construcció del femení, així com per a individuar patrons de la cultura patriarcal.
L'aposta metodològica per la dansa neix de la convicció de plantejar la sensibilització feia els conflictes de gènere des d'un abordatge integral que plantegi una aproximació no sols cognitiva sinó també corporal i emocional.

 

8
ajuntament
mataro
vocalia

LLIBRE

Dones que habiten cossos

Un discurs de gènere des de la practica de la dansa

En aquest llibre de pròxima publicació, Antonella D’Ascenzi aprofundirà els fonaments filosòfics, sociològics i antropològics de la seva metodologia, la seva relació amb els Cultural/Gender/Dance Studies així com la reconstrucció de la recerca sobre el cos femení que la creadora porta endavant des de gairebé deu anys. A costat de la teoria, en el llibre s'exploraran les potencialitat de l'escriptura coreografica de les peces creades dins dels seus projectes de gènere, on han participat dones a risc d'exclusió social o que havien viscut maltractament o ja dins un camí d'apoderament així com professionals de l'educació o de les arts escèniques. Diferents perfils que han qüestionat un cos marcat pel gènere. L'objectiu serà perfilar una metodologia de treball de gènere que posa al centre la dansa-teatre com a possibilitat de re-inventar el cos social de les dones.


 

Residencia de escritura  L'Animal a l'esquena (Celrá)


Tallers trimestrals i intensius

Tallers de dansa d'una a deu sessions sobre un tema de gènere

Tallers de dansa que investiguen des del cos temàtiques de gènere com l'amor romàntic, els micro-masclismes, la violència de gènere, la reificació del cos femení, els contes sexistes...

Es dirigeixen a dones, adolescents o famílies, actualment formen part del Cataleg del PIAD (Ajuntament de Barcelona).

En aquests anys han estat programats dins del Fòrum contra la violència de gènere de la Plataforma Unitària, en el GREC, Cicle Donart del Centre CÍvic Drassanes, Cicle Perspectiva del Centri Cívic Sortidor, entre altres.

Formación para formadorxs

Cursos para profesionales de la educación y artes escénicas

La formació per a formadors "Teatralizar històries no sexistes" és dirigida a professionals de l'educació i de les arts escèniques. El curs vol proporcionar eines d'arts escèniques per a crear una mirada amb perspectiva de gènere, utilitzant el teatre, la dansa i l'escriptura. El punt de partida serà analitzar històries modernes i contes tradicionals, individuant sigui els elements de la cultura masclista encara vigents en la nostra societat, sigui l'estructura sexista que pot articular l'argument. Actualment aquesta formació forma part del Catalogo de l'Escola pública d'Animació i temps lliure de Madrid.

Vídeos

Fotos dels espectacles finals

2011-22